Tekirdağ Valiliği
Tekirdağ Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Tekirdağ Valiliği
Tekirdağ Valiliği

DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSLERİ

12 Ocak 2017
DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSLERİ
DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSLERİ

               İlimizde atık yönetimi sektörü; özellikle geri dönüşüm ve geri kazanım faaliyetlerindeki büyük kapasite artışı ile kaynak verimliliği konusuna önemli bir katkı sağlamaktadır.

 

Entegre atık yönetimi hiyerarşisine göre; atık üretiminin ve atığın zararlılığının kaynağında önlenmesi ve azaltılması esas olup, atık üretiminin kaçınılmaz olduğu durumlarda tekrar kullanım, geri dönüşüm ve ikincil hammadde elde etme amaçlı diğer işlemler ile atığın geri kazanılması veya enerji kaynağı olarak kullanılması esastır. Bahsi geçen yöntemler ile 

işlenemeyen, geri kazanılamayan bakiye atıklar ile bu adımların uygulanamadığı durumlarda ise atıkların en yakın düzenli depolama tesisinde bertaraf edilmesi gerekmektedir.

 

Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik’te yer alan düzenli depolama tesisleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır.  

I. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi: Tehlikeli atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis.

II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi: Belediye atıkları ile tehlikesiz atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis.

III. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi: İnert atıkların depolanması için gereken altyapıya sahip tesis.

 

İlimizde atıkların düzenli depolamaya gönderilmesi en yaygın olarak kullanılan bertaraf tekniklerinden biri olmakla birlikte 2016 yılında ilimizde yer alan;

I. Sınıf düzenli depolama tesisinde 51.610 ton

II. Sınıf düzenli depolama tesisinde 79.659 ton,

III. Sınıf düzenli depolama tesislerinde ise152.578 ton atık olmak üzere toplam 283.847 ton atığın toprağa ve suya olan olumsuz etkileri kontrol altına alınarak bertaraf edilmiştir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır