EGZOZ EMİSYON DENETİMLERİ
16 Nisan 2015
Hava kirliliğinin başlıca sebeplerinden birisi olan motorlu taşıt kaynaklı egzoz gazı emisyonları, özellikle trafiğin yoğun olarak yaşandığı kent merkezlerinde önemli bir çevresel problem oluşturmaktadır. Motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının azaltılmasında egzoz gazı emisyon ölçümleri ve denetimleri büyük önem taşımaktadır.
4 Temmuz 2011 tarih ve 27984 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9. maddesi (h) bendi gereğince “Motorlu kara taşıtları egzoz emisyonlarının belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek, izlemek ve denetlemek “ görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmiştir.
Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak kontrol etmek ve motorlu araçlarda kullanılacak benzin ve motorin türlerinin teknik özellikleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği” 30 Kasım 2013 tarih ve 28837 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Çevre Kanununun Ek 4’üncü maddesi uyarınca, motorlu kara taşıt sahibi, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen periyotlarda yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarını 8. maddede (EK-1) belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür.
Taşıt sahibi, egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ilgili bölüme yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını, taşıtında bulundurmak ve istenildiğinde ölçüm sonucunu belgeleyen çıktıyla birlikte denetim yetkilisine ibraz etmek zorundadır.
Müdürlüğümüzce trafikte seyreden motorlu taşıtlara yapılan Egzoz Emisyon Gazı denetimlerinde, araçların ölçüm sınır değerlerine aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde ve Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda ise trafik zabıtasınca taşıt sahibine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinin (a) bendine göre idari yaptırım uygulanmaktadır.
Yapılan kontrollerde;
1-Sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde
1.932,00-TL,
2- Egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda
963,00- TL idari para cezası uygulanacaktır.
Kamuoyuna duyurulur.