Trakya Kentsel Dönüşüm Zirvesi, Çorlu'da Gerçekleştirildi
14 Aralik 2013
Tekirdağ'da, Çorlu İş İnsanları ve Sanayiciler Derneğince "Trakya Kentsel Dönüşüm Zirvesi" gerçekleştirildi.
Söz konusu toplantı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt yapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer ALBAYRAK, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Kamu Kurumlarından yetkililer ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Alt yapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Çorlu'da bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümün, Van depreminin ardından ülke gündeminde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Hükümetin kentsel dönüşüm anlamında ciddi çalışmaları olduğunu belirten Haspolatlı, "Ülkemiz ciddi afet tehdidi altında olan bir bölgede. Sel, heyelan, deprem gibi afetlerden dolayı ciddi mal ve can kaybı yaşandı. Afetlere karşı savunmasız bir yapı stoğumuz mevcut. Van depremi sonrası çalışmalarımız hızlandı ve kentsel dönüşüm için start verildi" dedi.
Haspolatlı, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında afetler oluşmadan önlem almaya yönelik bir kanun hazırlandığını ifade etti.
Sürecin içerisine vatandaşı da dahil eden bir yasa hazırlandığını anlatan Haspolatlı, şöyle devam etti:
"Hem uygulama sürecini hazırlıyor hem de finansal olarak destek olunuyor. Vatandaşlarımız kendi yapılarının eski olduğunu düşünüyorsa Bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlara yapının dayanıklılığını tespit ettirebiliyor. Yapı riskli çıktıysa yıkım süreci başlıyor. Maliklere 60 günden az olmamak üzere zaman veriliyor. 3'te 2 çoğunluğu sağladıkları anda işlem başlıyor. Devlete ve yerel yönetimlere ödedikleri her türlü harç ve vergiden muaf kılınıyor."
Haspolatlı, 18 ay boyunca kira yardımı yapıldığını, banka kredisi almak istenilmesi durumunda kredinin 4 puanlık faizinin devlet tarafından ödendiğini söyledi. Kent içerisinde riskli yapıların yoğunlukta bulunduğu bölgelerde çalışma yapıldığını dile getiren Haspolatlı, "Zemin nedeniyle sıkıntılı alanlar, riskli alanlar olarak kabul ediliyor. Afet anında ambulans veya itfaiyenin giremeyeceği alanlar bile riskli olarak kabul ediliyor" diye konuştu.