Ülkemizde yaşanan depremlerde sağlıksız yapılaşmanın oluşturduğu yapı stoğunun yıkıma uğraması, büyük can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Bu durum, denetimsiz yerleşme ve yapılaşmaların yol açabileceği zararları bütün açıklığı ile gözler önüne sermekte ve yapı denetiminin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Yapıların daha objektif denetlenmesine ve ara teknik elemanlara istihdam sağlanmasına yönelik reform niteliğinde Kanun değişiklikleri yapılmıştır. 4708 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapıların denetimi için görevlendirilen yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda belirlenmesi suretiyle kuruluşların denetim görevini her türlü baskıdan ve suistimalden uzak ve daha objektif olarak yerine getirecekleri bir yapı denetim sistemi oluşturulmuştur.
Yapı güvenliğinin sağlanması önceliğinden hareketle yapılarda kullanılan betonun denetimi büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, 1 Ocak 2019 tarihinden sonra inşa edilen yapılardan “çipli sistem” ile beton numuneleri alınarak deney sonuçları her türlü müdahaleden korunmuş bir şekilde Bakanlığımız Yapı Denetim Sistemine aktarılmaktadır.
İlimizde belgelendirilmiş 25 adet yapı denetim kuruluşu ile 4 laboratuvar kuruluşu faal olarak görev yapmakta olup, Müdürlüğümüzce 2019 yılında 59 adet yapının şantiye denetimi ve yapı denetim kuruluşları ile laboratuvarların denetimi gerçekleştirilmiştir.
2019 yılı içerisinde Yapı Malzemeleri kapsamında farklı ürün gruplarından 73 adet PGD denetimi ve 51 adet hazır beton denetimi gerçekleştirilmiş olup, bu denetimler sonucu uygunsuzluğu tespit edilen 7 hazır beton üreticisine idari işlem uygulanmıştır.